Suedia are un nou premier, susținut de extrema dreaptă

Parlamentul suedez a ales la limită un nou prim-ministru, al cărui guvern va fi susținut de un partid de extremă dreapta. Moderații premierului Ulf Kristersson vor forma o coaliție de centru-dreapta cu creștin-democrații și liberalii.

Parlamentul suedez a ales un nou premier

Noul cabinet va guverna cu sprijinul parlamentar al extremei drepte – Democrații Suedezi (SD), care au obținut o cincime din voturi la alegerile parlamentare. Politici mai dure în materie de imigrație și puteri mai mari ale poliției fac parte dintr-un acord politic cu SD. Guvernul de coaliție tripartid al dlui Kristersson s-a angajat, de asemenea, să reducă taxele și să limiteze ajutoarele sociale.

Liderul SD, Jimmie Akesson, a declarat că noul guvern va marca o „schimbare de paradigmă” în politica de imigrație, care va fi bazată pe „ordine, rațiune și bun simț”. SD a fost fondat de simpatizanți naziști și a fost respins de către curentul majoritar timp de decenii.

Însă, în timpul campaniei electorale, accentul pus pe problemele legate de imigrație și de infracțiunile violente a plasat agenda SD în centrul politicii suedeze, ca niciodată înainte. Presa suedeză a descris campania electorală din acest an ca fiind una dintre cele mai urâte din istorie.

O creștere bruscă a violențelor cu arme de foc și a infracțiunilor comise de bande infracționale au transformat infracționalitatea în principala îngrijorare pentru mulți suedezi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *