După Germania, și Spania decide economisirea energiei

Deputaţii spanioli votează azi planul de economii pentru energie, adoptat de guvernul Spaniei la începutul lunii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Măsurile de economisire de energie, care au fost adoptate prin decret şi în majoritatea lor sunt aplicate deja de la 10 august, fac parte din planul european de reducere a importurilor de gaz din Rusia din cauza conflictului din Ucraina.

Principalele măsuri pe care le au în vedere autoritățile spaniole sunt limitarea climatizării la 27°C şi a încălzirii la 19°C, în majoritatea magazinelor, săli de cinema şi de teatru, infrastructuri de transport precum aeroporturi şi gări.

Planul mai prevede, de asemenea, ca luminile vitrinelor şi iluminatul clădirilor publice vor fi stinse după ora 22.00. În plus, localurile climatizate sau încălzite ar mai avea obligaţia ca, până la 30 septembrie, să instaleze un mecanism care să asigure închiderea automată a uşilor pentru a împiedica risipa energetică.

Potrivit presei spaniole, sesiunea parlamentară se va întinde pe parcursul întregii zile, iar votul pe planul de economisire a energiei se anunță a fi unul împărțit. Partidul Popular (conservator), principala formaţiune de opoziţie, a acuzat guvernul spaniol că a decis aceste măsuri fără consultări cu regiunile şi angajatorii. Dar, în ciuda opoziției acestuia, s-ar părea că Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez, alături de partidul de coaliţie Podemos (stânga radicală) – care nu dispun de majoritate în parlament – sunt pe cale să întrunească, totuși, voturile necesare pentru adoptarea acestui plan de măsuri.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *