Parlamentul Rusiei retrage ratificarea tratatului global de interzicere a testelor nucleare

Miercuri, Parlamentul Rusiei a finalizat adoptarea unei legi care retrage ratificarea tratatului global de interzicere a testelor de arme nucleare. Decizia a fost susținută în mod covârșitor de Camera superioară, Consiliul Federației, cu 156 de voturi în favoare și niciun vot împotrivă sau abținere, după ce și Camera inferioară, Duma, a adoptat-o în unanimitate.

Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT) a fost semnat de Rusia, dar nu a intrat niciodată oficial în vigoare. Cu toate acestea, a servit drept cutumă globală care descuraja țările să efectueze teste nucleare.

Într-un gest care a provocat reacții în întreaga lume, președintele rus Vladimir Putin a solicitat această mișcare pentru a „oglindi” poziția Statelor Unite, care, deși a semnat CTBT, nu l-a ratificat niciodată.

Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va relua teste nucleare decât dacă Statele Unite vor face acest pas, dar această decizie a stârnit îngrijorarea experților în controlul armamentului. Aceștia consideră că un test nuclear rus sau american ar putea deschide calea unei noi curse a înarmărilor, într-un context de tensiuni crescute la nivel global, cu conflicte active în Ucraina și Orientul Mijlociu.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a subliniat importanța acestei decizii, menționând că explozia nucleară de randament scăzut efectuată de SUA la locul său de testare din Nevada a fost „un semnal politic”. El a avertizat că Rusia trebuie să fie pregătită să răspundă în mod adecvat dacă Statele Unite reiau testele nucleare.

Cu tensiunile geopolitice crescând în întreaga lume și cu țări precum China, India și Pakistan observând atent evoluțiile, această decizie a Rusiei creează o atmosferă de incertitudine în ceea ce privește viitorul controlului asupra armelor nucleare la nivel global. Cu toate acestea, este important de notat că orice decizie finală în legătură cu semnarea acestei legi aparține președintelui Vladimir Putin.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *