Rusia înăsprește pedepsele pentru dezertarea și insubordonarea militarilor

Parlamentul Rusiei a aprobat marți un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru o serie de infracțiuni precum dezertarea, deteriorarea proprietății militare și insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situații de luptă.

Parlamentul Rusiei instituie sancțiuni dure

Proiectul de lege, adoptat marți în a doua și a treia lectură de către camera inferioară a parlamentului, Duma, vine pe fondul dezbaterilor cu privire la o posibilă mobilizare, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina.

„Până astăzi, codul penal rusesc nu avea noțiunile de ‘mobilizare’ sau ‘operațiuni de luptă'”, a declarat pentru Reuters Pavel Chikov, șeful firmei de avocatură Agora, care a reprezentat o serie de cazuri juridice de profil înalt în Rusia.

Potrivit unei copii a proiectului de lege, analizată de Reuters, predarea voluntară ar deveni o infracțiune pentru personalul militar rus, pedepsită cu 10 ani de închisoare.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel național pentru a susține campania militară din Ucraina, la câteva zile după ce o ofensivă ucraineană surpriză a forțat Rusia să părăsească aproape toată regiunea Harkov. Totuși, unii politicieni ruși au cerut o mobilizare completă.

Rusia își descrie acțiunile din Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, iar criticii care o numesc război sau invazie au fost urmăriți penal, în conformitate cu legile adoptate la începutul acestui an împotriva discreditării forțelor armate sau a răspândirii de știri false despre acestea.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *