Parlamentul maghiar amână votul privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Votul parlamentului maghiar privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar putea fi amânat cu încă două săptămâni. Conform noului program al sesiunii, adoptat joi, Parlamentul va decide asupra acestui fapt pe 20 martie, nu săptămâna viitoare, cum era programat inițial.

Ungaria și Turcia sunt singurele două țări membre NATO care nu au ratificat aderarea Suediei și Finlandei la alianța militară. Guvernul maghiar a amânat ratificarea parlamentară a aderării suedez-finlandeze la NATO de mai bine de jumătate de an, invocând diverse motive.

Indiferent de rezultatul negocierilor, guvernul pare să susțină aderarea Finlandei și Suediei, potrivit ministrului de externe, Péter Szijjártó, și președintei țării, Katalin Novák – aceasta considerând aderarea celor două țări ca fiind justificată.

„Am încredere că parlamentul va lua o decizie înțeleaptă cât mai curând posibil”, a declarat Katalin Novak.

Propunerile privind ratificarea, pe care Ministerul de Externe le-a înaintat Parlamentului pe 14 iulie 2022, au fost dezbătute de parlamentari miercuri. În reuniunea care a durat patru ore, membrii partidelor de guvernare au enumerat pe larg modurile în care unii reprezentanți ai Finlandei și Suediei au „insultat” Ungaria.

Printre altele, parlamentarii de la Budapesta s-au plâns că țările ai căror deputați europeni au vrut să interzică Ungariei accesul la fondurile UE cer acum „favoruri”.

Pentru ca cele două state scandinave să devină membre cu drepturi depline ale alianței militare, este nevoie de aprobarea parlamentară a tuturor celor 30 de state din NATO.

Acceptul a fost dat de 28 de țări membre până la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, dar nu și de parlamentul ungar, care amână votul de la jumătatea lunii iulie 2022.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *