Parlamentul Georgiei renunță la proiectul de lege în stil rusesc, în urma protestelor

Parlamentul georgian a respins vineri controversatul proiect de lege de tip rusesc privind agenții străini, după mai multe zile de proteste de stradă masive la Tbilisi.

Mulțimea a aplaudat la intrarea în parlament, după ce a aflat că proiectul de lege a fost eliminat. Votul va declanșa probabil neliniște la Kremlin, unde președintele rus Vladimir Putin urmărește să împiedice fostele republici sovietice să se îndrepte spre Europa și Occident.

„După ce s-a întors spre Europa, Georgia știe că poate conta pe prietenia Franței”, a scris pe Twitter președintele francez Emmanuel Macron la câteva minute după vot.

Joi, oficialii partidului de guvernământ Georgian Dream au promis că legea va fi revocată la 21 martie. Dar o sesiune plenară a fost programată în grabă pentru vineri, după ce mii de persoane au continuat să protesteze pe străzi, fluturând steaguri ale UE și denunțând Rusia, cerând ca proiectul de lege să fie eliminat mai devreme.

„Sunt mândră de fiecare persoană care a ieșit în stradă, de fiecare persoană care și-a exprimat voința și europenismul”, a declarat joi președintele georgian Salome Zourabichvili. Ea a susținut demonstrațiile încă de la început și a promis că va impune veto la proiectul de lege.

Legea, care ar fi obligat organizațiile civile și mass-media să se înregistreze ca agenți străini dacă mai mult de 20 % din veniturile lor provin din străinătate, a fost considerată o încercare de a reduce la tăcere criticii guvernului și de a impune un control de tip rusesc.

Atât oficialii UE, cât și cei americani au avertizat că adoptarea proiectului de lege ar afecta aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei. Georgia a depus cererea de aderare la UE în martie anul trecut, dar nu a primit statutul de candidat și va trebui să implementeze mai întâi reforme – inclusiv consolidarea independenței sistemului judiciar.

Facebook

Comentarii

63 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *