Parlamentul francez a ratificat aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Parlamentul francez a ratificat, marți, 2 august, protocoalele de aderare a Suediei și Finlandei la NATO, printr-un vot al Adunării Naționale, după decizia istorică a acestor două țări de a renunța la neutralitatea lor militară.

Ambele proiecte de lege de ratificare a protocoalelor au fost adoptate cu 209 de voturi pentru și 46 împotrivă.

Țările nordice, care se poziționaseră mult timp împotriva aderării la NATO, au ales să se alăture acestei alianțe după ce Rusia și-a început războiul împotriva Ucrainei pe data de 24 februarie.

„Am onoarea de a prezenta acest text în numele guvernului. Securitatea noastră a fost sporită cu acești noi membri”, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna pe Twitter.

Prin acest vot, a adăugat ea, Franța se alătură altor 20 de state membre NATO în ratificarea aderării Suediei și Finlandei.

Suedia și Finlanda au însă nevoie de ratificarea celor treizeci de state membre ale organizației pentru a beneficia de protecția articolului 5 din Carta NATO în cazul unui atac.

Cele două țări au fost invitate să adere la NATO după ce Turcia și-a ridicat dreptul de veto asupra aderării lor în urma semnării unui memorandum trilateral pe 28 iunie.

Turcia a amenințat că nu va ezita să „înghețe” din nou tot procesul, dacă cele două țări scandinave nu vor extrăda persoanele numite în urma semnării memorandumului. Persoanele vizate fac parte Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe care Ankara îl consideră o organizație teroristă.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *