Parlamentul European vrea cele mai înalte standarde pentru bunurile din UE

Noile actualizări pentru siguranța bunurilor de consum nealimentare au fost aprobate joi de europarlamentari cu 569 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă și nicio abținere. Reglementările au luat în calcul explozia cumpărăturilor online și aduc Directiva privind siguranța generală a produselor în pas cu cele mai recente progrese în digitalizare.

Reglementările extind responsabilitățile actorilor economici (cum ar fi producătorul, importatorul și distribuitorul), oferă autorităților de monitorizare a pieței mai multă autoritate și stabilesc responsabilități specifice pentru cei care administrează piețele online.

Astfel, pentru a reduce riscurile, piețele online trebuie să interacționeze cu autoritățile de supraveghere a pieței.

Aceste autorități pot ordona apoi piețelor online să elimine sau să interzică accesul la ofertele de mărfuri periculoase fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de două zile lucrătoare.

De asemenea, produsele care provin din afara UE pot fi introduse pe piata doar daca exista un operator economic stabilit in Uniunea Europeana, care raspunde de siguranta acestora.

Din cauza ratelor scăzute de returnare și a utilizării continue a produselor rechemate de către o treime din clienții din UE, regulamentul a fost îmbunătățit.

Consumatorii vor trebui informați direct și să li se ofere opțiunea de reparare, înlocuire sau rambursare dacă un produs trebuie rechemat. De asemenea, consumatorii vor avea posibilitatea să depună plângeri sau să înceapă acțiuni colective.

La rândul lui și sistemul de alertă rapidă pentru articole periculoase (portalul Safety Gate) va fi actualizat pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități și pentru a permite o detectare mai eficientă a produselor nesigure.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *