Parlamentul European decide, în sesiunea plenară din această săptămână, dacă își va exercita dreptul de veto privind planul de a include energia nucleară și gazele naturale în taxonomia UE în domeniul climei. Dezbaterea va avea loc marți, iar votul miercuri.
Comisia Europeană a adoptat actul delegat privind taxonomia la 9 martie 2022. Actul propune includerea, în anumite condiții, a unor activități specifice în domeniul energiei nucleare și al gazelor în taxonomia UE. Parlamentul și Consiliul trebuie să decidă, până la 11 iulie 2022, dacă doresc sau nu să își exercite dreptul de veto asupra propunerii Comisiei.
La 14 iunie 2022, eurodeputații Comisiei pentru afaceri economice și monetare și ai Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au adoptat o obiecție la propunerea Comisiei. În cazul în care o majoritate absolută în Parlamentul European (353 de deputați din 705) susține același lucru, Comisia va trebui să retragă sau să modifice propunerea.
România, alături de Franța, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Slovenia și Croația, Suedia, Finlanda au pledat pentru includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia UE. De cealaltă parte, Spania, Danemarca, Austria, Luxemburg și Portugalia se opun includerii gazelor naturale și energiei nucleare în taxonomia UE.
Potrovit Eurostat, energia nucleară a reprezentat 25% din producția europeană de electricitate din 2020. La finalul acelui an, funcționau 106 reactoare în cele 13 state UE cu capacități nucleare de producție a electricității. Ponderea producției naționale în centralele nucleare din volumul total de energie electrică variază de la 11 % în Germania și 21 % în România, până la 54 % în Slovacia și 67 % în Franța.
Laura Groșereanu