Parlamentul European votează, astăzi, includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia UE

Parlamentul European

Parlamentul European decide, astăzi, asupra propunerii legislative a Comsiei Europene de includere în taxonomia blocului comunitar a energiei nucleare și a gazelor naturale. Votul se anunță a fi strâns, peste jumătate din cei 705 eurodeputați, respectiv 353 de legislatori, ar trebui să voteze împotrivă pentru a respinge propunerea executivului european.

Dezbaterea privind normele referitoare la gazele naturale și energia nucleară a fost amânată de Comisia Europeană cu aproape un an și reformulată de mai multe ori, pe fondul propunerilor venite din partea guvernelor naționale și a industriilor.  

Între țările UE, Franța sprijină puternic propunerea privind energia nucleară. Cu cele 56 de reactoare nucleare funcționale, ocupă locul doi în lume, după SUA, care deține 94 de reactoare. Energia nucleară reprezintă o pondere de 70,6% din producția totală de energie electrică a acestei țări, potrivit Ziarului Financiar.

De cealaltă parte, Germania este împotriva includerii energiei nucleare în taxonomia UE, dar sprijină propunerea privind cuprinderea gazele naturale în energia verde a Uniunii Europene. La sfârșitul anului trecut, statul german a închis trei din ultimele șase reactoare nucleare pe care le mai avea în funcțiune, anunțând că și acestea vor fi oprite până la sfârșitul lui 2022. Cele șase reactoare nucleare au generat, la nivelul anului 2021, 12% din producția de electricitate din Germania, potrivit Digi24.

În schimb, Germania susține puternic includerea gazelor naturale în taxonomia UE, argumentând că centralele pe gaze sunt mai puțin poluante decât cărbunele și ar putea, în felul acesta, să asigure tranziția către energia regenerabilă.

La consultările care au fost lansate în timpul președinției franceze a Consiliului UE, opt state membre UE, între care Austria, Luxemburg și Spania – care deține o mare producție de gaze naturale lichefiate – și-au manifestat opoziția față de propunerea Comisiei. Pentru a respinge propunerea executivului este nevoie, însă, de vot cu majoritate absolută, respectiv 20 de state.

Pe de altă parte, Comisiile PE pentru afaceri economice (ECON) şi respectiv Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) au votat, pe 14 iunie, împotriva proiectului Comisiei.  

Zece state europene, între care și România, au solicitat, la mijlocul lunii octombrie, înainte de lansarea propunerii Comisiei Europene, ca energia nucleară și gazele naturale să se regăsească în taxonomia blocului comunitar. Miniștrii energiei din cele 10 țări europene – Bulgaria, Cehia, Croația, Finlanda, Franța, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia – europene au transmis, din nou, săptămâna trecută, că susțin propunerea Comisiei Europene.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii