Parlamentul European va avea 15 mandate în plus

Parlamentul European va avea cu 15 europarlamentari mai mult. Chiar eurodeputații au votat, în plenul de ieri de la Strasbourg, creșterea locurilor – de la 705 la 720 – pentru următorul mandat legislativ.

Votul vine în urma unei propuneri a Consiliului European și este motivat de schimbările demografice care au avut loc în Uniunea Europeană, după alegerile din 2019.

Cele 15 mandate vor fi repartizate în 12 țări, astfel: câte două locuri suplimentare pentru Franţa, Spania, Olanda şi câte un loc pentru Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia şi Letonia.

Componenţa Parlamentului European este examinată înainte de fiecare tură de alegeri, în conformitate cu principiile stabilite de tratate.

Acestea includ un număr maxim de 750 de deputaţi, plus preşedintele. Pentru fiecare țară a Uniunii Europene este atribuit un număr de mandate, care trebuie să fie de cel puţin 6 şi cel mult 96 de locuri.

De asemenea, cifrele trebuie să se bazeze pe cele mai recente date referitoare la populaţie.

România nu a primit nici un mandat în plus, astfel că, la alegerile europarlamentare din iunie 2024, vor fi tot 33 de mandate.

Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, susține că este, de fapt, un lucru bun pentru România. Populația țării a mai scăzut și ar fi trebuit să se piardă un loc.

Dat fiind faptul că populaţia România a scăzut, au existat propuneri pentru scăderea numărului de eurodeputaţi la 32. Am evitat acest lucru, rămânem cu 33, ceea ce este o victorie importantă, dat fiind faptul că formula de calcul era alta. Practic, noi, România, am obţinut prin negocieri politice cele 33 de locuri, adică menţinerea acelui loc suplimentar obţinut ca urmare a Brexit-ului”, a spus Negrescu, potrivit Euronews.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *