Parlamentul European urgentează implementarea Garanției pentru Copii în UE

Parlamentul European (PE) a votat marți în favoarea unei rezoluții care solicită Comisiei Europene să accelereze implementarea Garanției pentru Copii în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Garanția Europeană pentru Copii reprezintă un instrument creat de UE pentru a combate sărăcia infantilă prin programe pe termen lung, acoperind aspecte esențiale precum educația, sănătatea și locuințele.

Cu toate acestea, la doi ani de la adoptarea Garanției pentru Copii, statisticile rămân alarmante, arătând că 21,6% dintre copiii din întreaga UE se confruntă în continuare cu sărăcia sau risc de excluziune socială.

Situția este și mai gravă în România, unde un copil din patru trăiește la limita sărăciei și a excluziunii sociale.

Eurodeputatul REPER, Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei de Muncă din PE și inițiatorul rezoluției, a subliniat problemele grave cu care se confruntă copiii în România, descriindu-i pe aceștia drept „copii invizibili”. Acesta a evidențiat necesitatea urgentă de a pune capăt condițiilor precare în care trăiesc acești copii și a apelat la implementarea rapidă a Garanției pentru Copii.

Eurodeputatul a adăugat că votul de marți este o critică dură adusă politicienilor care au permis abandonarea copiilor în sărăcie, numindu-l „o palmă dată peste obrazul politicienilor”.

Prin această rezoluție, o majoritate solidă dintre europarlamentari solicită Comisiei Europene să alocate mai multe fonduri în bugetul UE pentru a sprijini copiii săraci. De asemenea, se cere asigurarea mesei calde în școli, accesul la locuințe adecvate, și oportunități nelimitate la educație și sănătate.

De asemenea, eurodeputații au solicitat instituirea unei autorități la nivel european care să supravegheze implementarea planurilor de acțiune din fiecare stat membru, astfel încât să se poată evalua progresul real și să se stabilească obiective concrete pentru reducerea sărăciei infantile în anii următori.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *