S-a decis digitalizarea procesului de acordare a vizelor Schengen

Negociatorii din Consiliu și Parlamentul European au ajuns marți la un acord politic asupra unor reglementări pentru digitalizarea procedurii de viză în spațiul Schengen. Acordul urmărește să sporească eficiența și securitatea procesului de solicitare a vizei.

Regulile propuse introduc opțiunea de a solicita o viză online și înlocuiesc autocolantul actual pentru viză cu o viză digitală. Scopul principal este de a eficientiza procesul de aplicare și de a îmbunătăți securitatea în spațiul Schengen.

Odată aprobate, regulamentele vor stabili o platformă de solicitare a vizei UE. În cele mai multe cazuri, cererile se vor face prin intermediul acestei platforme, care va transmite apoi cererile către autoritățile naționale de vize relevante.

Platforma le va permite solicitanților să furnizeze toate datele necesare, să încarce copii electronice ale documentelor de călătorie și să plătească taxa de viză. Solicitanții vor primi, de asemenea, notificări despre starea cererii lor prin intermediul platformei.

Prezentarea fizică la consulate va fi, în general, necesară numai pentru prima solicitare de viză, persoanele cu date biometrice expirate și cele cu documente de călătorie noi. De asemenea, când solicitanții vor intenționa să viziteze mai multe țări Schengen, platforma va determina automat care țară va fi responsabilă pentru procesarea cererii în funcție de durata prevăzută a șederii.

Pentru a combate riscurile de securitate asociate cu autocolantele de viză contrafăcute și furate, noile reglementări propun vize digitale emise sub forma unor coduri de bare 2D cu semnături criptografice

Deși acordul are nevoie încă de aprobarea statelor membre, procesul de adoptare a acestuia va începe atât în Consiliul, cât și în Parlamentul European.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *