Parlamentul European sprijină planul de reînarmare al Ursulei von der Leyen

Parlamentul European a fost scena unei dezbateri tensionate privind viitorul apărării comune a Uniunii Europene, în contextul prezentării planului „ReArm Europe”, propus de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Inițiativa, care prevede investiții de 800 de miliarde de euro în următorii patru ani, a fost primită cu un sprijin considerabil, dar și cu critici privind respectarea procedurilor parlamentare.

Necesitatea unei apărări comune

În cadrul intervenției sale, Ursula von der Leyen a subliniat importanța unei politici de apărare consolidate: „Trebuie să construim o apărare comună, nu pentru a cuceri, ci pentru a descuraja orice atac asupra unei Europe unite.” Aceasta a avertizat că pacea nu mai poate fi considerată garantată și că UE trebuie să își asume mai multă responsabilitate în materie de securitate.

„După Războiul Rece, mulți au crezut că Rusia poate fi integrată în arhitectura europeană de securitate și că ne putem baza pe protecția SUA. Acum, vedem că ne-am înșelat,” a declarat von der Leyen, pledând pentru o consolidare rapidă a capacităților militare europene.

„ReArm Europe” – un plan ambițios pentru securitatea UE

Planul „ReArm Europe” își propune creșterea producției de echipamente militare în UE și creșterea bugetelor naționale de apărare la cel puțin 3% din PIB, față de media actuală de 2%. Printre principalele măsuri propuse se numără:

  • Crearea unui fond de 150 de miliarde de euro pentru investiții în apărare.
  • Consolidarea lanțurilor de aprovizionare pentru muniție, apărare aeriană și drone.
  • Direcționarea unor fonduri europene către industria de apărare.
  • Implicarea Băncii Europene de Investiții în finanțarea proiectelor militare.

Von der Leyen a justificat utilizarea procedurii de urgență prevăzute de articolul 122 din Tratatul UE, care permite evitarea dezbaterii parlamentare în situații de criză. Acest aspect a fost criticat de mai mulți eurodeputați, care au cerut respectarea rolului Parlamentului European.

Reacții mixte în Parlamentul European

Planul a fost susținut de grupurile Partidului Popular European (PPE) și Renew Europe, care au subliniat necesitatea unei apărări comune europene. Manfred Weber, liderul PPE, a declarat: „Nu putem depinde de SUA. Sarcina generației noastre este să creăm o veritabilă Uniune a Apărării.”

În schimb, social-democrații din S&D au avertizat că investițiile în apărare nu trebuie să afecteze modelul social european. „Nu putem sacrifica coeziunea socială pentru apărare,” a spus Iratxe García Pérez, cerând un mecanism de finanțare echitabil între statele membre.

Grupul Verzilor și partidele eurosceptice au cerut mai multă transparență și au atras atenția asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina.

Un moment decisiv pentru Europa

Președintele Consiliului European, António Costa, a descris summitul UE din 6 martie drept un moment istoric pentru apărarea europeană și a promis că la viitoarea reuniune din 20-21 martie vor fi luate decizii importante privind securitatea și competitivitatea economică a blocului comunitar.

În paralel, pe 19 martie, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, va prezenta Cartea Albă a Apărării, un document care va defini direcțiile strategice ale Uniunii.

Facebook

Comentarii