Parlamentul European cere combaterea programelor informatice de spionaj în UE

În urma unei anchete de un an privind utilizarea programelor spion în UE, Parlamentul European dorește combaterea acestor abuzuri, care reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației. Deputații au adoptat o rezoluție pe această temă, cu 411 voturi pentru, 97 împotrivă și 37 de abțineri, solicitând investigații credibile, modificări legislative și o aplicare mai riguroasă a normelor existente.

Pentru a preveni astfel de abuzuri, eurodeputații solicită o reglementare mai strictă cu privire la utilizarea programelor de spionaj de către organele de aplicare a legii, cu o autorizare limitată, doar în cazuri excepționale și în intervale de timp prestabilite. Deputații doresc ca autoritățile să aibă în vedere protecția datelor ce țin de relația avocat-client, precum și a datelor aparținând politicienilor, medicilor și mass-media.

De asemenea, se propune înființarea unui institut independent al UE pentru monitorizarea acestor supravegheri. A fost solicită și revizuirea licențelor de export a programelor de spionaj, aplicarea normelor de control a exporturilor și dezvoltarea unei strategii comune între UE și SUA. Totodată, se recomandă angajarea în discuții cu Israelul și alte țări terțe privind regulile de comercializare și export.

Rezoluția include și recomandări specifice pentru Ungaria, Polonia, Grecia, Cipru și Spania. Ungaria și Polonia au fost îndemnate să respecte hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, să restabilească independența judiciară și organismele de supraveghere și să asigure autorizarea judiciară independentă înainte de a utiliza programe de spionaj.

Greciei i se cere să consolideze în regim de urgență garanțiile instituționale și juridice, să abroge licențele de export care încalcă legislația UE și să respecte independența Autorității Elene pentru Securitatea și Confidențialitatea Comunicațiilor. La rândul său, Ciprul este somat să revoce toate licențele de export neconforme, în timp ce autoritățile spaniole trebuie să efectueze investigații amănunțite și să asigure căi juridice de atac pentru persoanele vizate de programele spion.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *