Parlamentul European contestă deblocarea fondurilor UE pentru Ungaria

Eurodeputaţi din principalele grupuri politice din Parlamentul European au convenit ieri asupra unui proiect de rezoluţie împotriva deciziei Comisiei Europene de a debloca fonduri pentru Ungaria, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Vom contesta deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria”, a declarat europarlamentarul german Daniel Freund (Verzi).

Proiectul de rezoluție deschide calea pentru un recurs la Curtea de Justiţie a UE împotriva acestei decizii, luate înaintea summitului UE din decembrie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să se adreseze pe acest subiect astăzi Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

La 13 decembrie, Comisia Europeană a anunţat deblocarea a 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, din fondurile UE îngheţate până atunci.

Comisia a explicat atunci că deblocarea survine după ce s-a constatat că Ungaria a întreprins reforme în privința independenței sistemului judiciar.

Dar anunţul a declanşat proteste în Parlamentul European, unde eurodeputaţi au acuzat Bruxellesul că a acceptat să negocieze cu premierul naționalist ungar Viktor Orban – care a ameninţat să blocheze lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina şi ajutorul pentru această ţară.

Europarlamentarii consideră că, şi după reformele sale recente, Ungaria tot nu a asigurat independenţa judiciară.

De asemenea, Parlamentul European a cuprins, în rezoluție, și faptul că statele membre nu avansează cu o procedură mai veche, care a fost iniţiată în 2018 împotriva Ungariei. Și anume, suspendarea dreptului de vot în Consiliu din cauza încălcării statului de drept în această țară.

În total, 21 de miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei sunt încă îngheţate de blocul comunitar.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *