Parlamentul European: Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism

De Ziua internațională a libertății presei, Parlamentul European a lansat, azi, apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism. „Premiul recompensează anual jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului”, se arată într-un comunicat al forului UE.

Pentru acest premiu pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Câștigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism. Ceremonia de decernare va avea loc în jur de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. Jurnaliştii interesaţi îşi pot transmite articolul sau articolele online, pe site-ul dedicat până la data de 31 iulie 2022 (https://daphnejournalismprize.eu/).

„Mesajul Parlamentului European este clar: Europa este alături de cei care caută adevărul. Condeiul lui Daphne a fost redus la tăcere pentru că a descoperit adevărul și nu ar trebui să permitem niciodată jurnaliștilor să devină ținte și victime. Prin acest premiu, Parlamentul European va continua să apere libertatea de exprimare, pluralitatea mass-mediei și jurnalismul de calitate și va contribui la transmiterea acestor valori generațiilor viitoare” – președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă și activistă anticorupție din Malta. Ea a realizat reportaje ample despre corupție, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei mașini-capcană, pe 16 octombrie 2017. Reacția publicului la ancheta desfășurată de autorități a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputații au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta și au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

54 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *