Parlamentul European: O monitorizare mai amănunțită a criptomonedelor

Pentru a preveni evaziunea fiscală și spălarea de bani, Parlamentul a adoptat în premieră un nou set de reguli.

Din cauza riscurilor pe care le prezintă tranzacțiile cu criptomonede, Parlamentul dorește o mai bună monitorizare a acestor transferuri pentru a asigura o mai bună protecție a consumatorilor.

Cu 529 de voturi pentru, 29 împotrivă și 14 abțineri, textul a fost adoptat de eurodeputați în această joi.

Conform noilor reguli, toate tranzacțiile care implică orice tip de monedă digitală vor fi monitorizate la fel ca orice altă operațiune financiară, iar tranzacțiile suspecte vor putea fi blocate.

De asemenea, activitatea de prestare a serviciilor de plată va fi supravegheată, iar datele despre plătitor și beneficiar vor trebui stocate pe ambele părți ale transferului.

Legea va acoperi și tranzațiile furnizorilor de servicii cripto (companiile care gestionează portofelele virtuale) și va acoperi transferurile cu o valoare de peste 1000 de euro.

Pentru o mai bună protecție a consumatorilor, europarlamentarii au adoptat totodată noi reguli comune ce vor impune garanții împotriva manipulării pieței și a criminalității financiare.

Companiile care se ocupă cu tranzacționarea acestor monede vor fi obligate să dea dovadă de mai multă transparență și vor trebui să își informeze consumatorii despre datele transferurilor acestora, despre riscurile și volatilitatea pieței, dar și despre costurile și tarfiele percepute drept comision pentru orice transfer.

Pentru a reduce spălarea de bani, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe va înființa un registru public pentru furnizorii de servicii cripto care funcționează fără o autorizație UE.

Nu în ultimul rând, pentru a reduce amprenta de carbon a acestei piețe, companiile care se ocupă cu minarea criptomonedelor vor fi obligate să raporteze consumul lor de energie.

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *