Parlamentul European: Noi reguli pentru companiile care dăunează mediului

Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la noile norme propuse privind responsabilitatea corporativă.

Eurodeputații sunt în favoarea unei legislații care să oblige companiile mari din UE să respecte drepturile omului, mediul și standardele sociale în activitățile de producție și livrare a produselor și serviciilor.

UE vrea să pună capăt fenomenului de „greenwashing”

Greenwashing implică o afirmație nefondată ce are scopul de a înșela consumatorii, făcându-i să creadă că produsele unei companii sunt ecologice sau au un impact pozitiv asupra mediului mai mare decât îl au de fapt.

Cerințele ar trebui, de asemenea, să consolideze economia socială de piață a UE și să pună bazele standardelor de raportare a durabilității la nivel global.

Regulile s-ar aplica tuturor întreprinderilor mari din UE, indiferent dacă acestea sunt listate la bursă sau nu. Întreprinderile mici și mijlocii cotate ar fi, de asemenea, incluse, dar li se va acorda mai mult timp pentru a se adapta la noile reguli.

Parlamentul spune că regulile obligatorii ar trebui să depășească granițele UE, ceea ce înseamnă că și companiile din afara UE cu activitate substanțială în UE – cele cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro – ar trebui să se conformeze.

„Europa arată lumii că este într-adevăr posibil să se asigure că finanțarea, în sensul restrâns al cuvântului, nu guvernează întreaga economie globală”, a declarat Pascal Durand, europarlamentarul responsabil de acest raport.

În martie 2021, Parlamentul a cerut Comisiei să elaboreze norme care să protejeze mai bine drepturile omului și victimele abuzurilor afara UE, prin interzicerea importurilor care provoacă încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi munca forțată sau exploatarea copiilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *