Popularii Europeni: ”Sanchez să clarifice care este opinia guvernului spaniol în ceea ce privește Ucraina”

Liderii celor mai mari două grupuri politice din Parlamentul European au avut un schimb de replici marți în legătură cu poziția guvernului spaniol față de Ucraina. Premierul socialist spaniol Pedro Sánchez se pregătește să trimită tancuri Leopard și mai multe arme în Ucraina, în ciuda opoziției din partea partidului de extremă-stânga Podemos, partener în cadrul coaliției de guvernare, care a avertizat că acest lucru nu va face decât să escaladeze războiul și face presiuni pentru tratative de pace.

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European de centru-dreapta, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că tensiunile din interiorul guvernului de la Madrid ar putea însemna probleme atunci când Spania va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în iulie.

”Nu putem accepta niciun fel de incertitudine”

„Aș cere ca Sánchez să clarifice care este opinia guvernului spaniol în ceea ce privește Ucraina. Nu putem accepta niciun fel de incertitudine într-un astfel de moment istoric”, a declarat liderul german al PPE, referindu-se la o serie de voturi din parlamentul spaniol de săptămâna trecută, în care Podemos a votat diferit față de socialiști în privința Ucrainei.

De asemenea, Weber a susținut că există un dublu standard în modul în care a fost tratat în presa europeană după remarcile controversate făcute de Silvio Berlusconi luna trecută. Fostul premier italian l-a acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru război.

Comentariile lui Weber au atras o replică dură din partea lui Iratxe García, liderul grupului Socialiștilor și Democraților și care face parte din partidul PSOE al lui Sánchez. „Există alte moduri de a face politică”, a spus ea câteva minute mai târziu de pe același podium. „Poate că domnul Weber trebuie să își îmbunătățească consilierii”.

Întrebat dacă dezacordurile din interiorul guvernului vor avea un impact asupra președinției Consiliului UE, un purtător de cuvânt al guvernului spaniol a răspuns „Deloc, nu. Pot exista nuanțe politice în rândul diferitelor partide politice din Spania, dar poziția guvernului în această privință rămâne foarte clară și este exprimată chiar de către primul ministru.”

Facebook

Comentarii

89 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *