Parlamentul European: În Grecia, sunt amenințări foarte grave la adresa statului de drept

O misiune a Comisiei pentru Libertăți Civile a Parlamentului European (LIBE) a concluzionat că situația statului de drept în Grecia este la limită. Printre neregulile constatate de această misiune se numără situația mass-media, amenințările la adresa jurnaliștilor și deficiențele grave în sectorul justiției.

„Deși Grecia are un cadru instituțional legal și solid, o societate civilă vibrantă și o mass-media independentă, delegația a constatat că există amenințări foarte grave la adresa statului de drept și a drepturilor fundamentale”, a declarat șefa misiunii, europarlamentarul Sophie in ‘t Veld, în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc miercuri la Atena.

Politicianul olandez a declarat că faptul că un număr mic de oligarhi dețin majoritatea mass-media din țară „afectează negativ libertatea și pluralismul presei, rezultând uneori în subraportarea dramatică a anumitor subiecte”.

Delegația a atras atenția asupra utilizării programelor ilegale pentru spionaj împotriva jurnaliștilor, spunând că aceasta este o încălcare clară a confidențialității acestora și un obstacol în calea îndeplinirii sarcinilor lor în mod corespunzător.

În plus, delegația și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la situația justiției grecești. Aceasta a subliniat că autoritățile independente de control din Grecia se află „sub o presiune uriașă”, o amenințare gravă la adresa democrației.

După finalizarea acestei misiuni niciun reprezentant al guvernului nu a acceptat propunerea comitetului LIBE pentru o întâlnire, declarând că sunt ocupați cu rezolvarea recentei tragedii feroviare din Grecia, în care cel puțin 57 de persoane au fost ucise și multe altele rănite.

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *