Parlamentul European: Despre sustenabilitate alimentară și preîntâmpinarea dezastrului climatic provocat de consumul de carne

Presiunile demografice, socio-politice și economice au făcut din consumul de carne o practică nesustenabilă pe termen lung.

Folosind mai puține resurse de teren pentru cultivarea culturilor și a animalelor, reducând defrișările și pierderea biodiversității și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, „carnea” microbiană ar putea ajuta la inversarea schimbărilor climatice. De asemenea, ar oferi o modalitate mai rapidă și mai rentabilă de a asigura securitatea alimentară pentru o populație mondială în creștere. În plus, ar putea fi folosit ca hrană pentru animale.

Cantitatea de carne consumată pe cap de locuitor aproape sa dublat din 1990, iar producția de carne a crescut de peste patru ori din anii 1960. La nivel global, consumăm 350 de milioane de tone de carne pe an, majoritatea în Europa, Australia și America de Nord.

Cu toate acestea, odată cu inflația, costurile cărnii și ale cerealelor folosite pentru hrănirea animalelor sunt în creștere, ridicând spectrul insecurității alimentare în UE, din cauza prețului crescut de import al cerealelor.

Schimbările climatice și conflictele din întreaga lume duc la insecuritate alimentară, malnutriție și deficit de proteine ​​și micronutrienți. Producția de carne are, de asemenea, un impact negativ asupra mediului, creșterea vitelor și plantațiile de culturi contribuind la defrișări și la creșterea emisiilor de metan, dioxid de carbon (CO2) și protoxid de azot.

Poziția Uniunii Europene

Uniunea Europeană are o strategie pentru abordarea securității alimentare, a sănătății și a durabilității până în 2030 prin noul său cadru de politică de cercetare și inovare Food 2030.

UE sprijină, de asemenea, cercetarea surselor alternative de proteine. În cadrul Orizont 2020, Comisia Europeană a investit 70 de milioane EUR în 15 proiecte diferite care investighează potențialul surselor de proteine ​​pe bază de plante, insecte, microalge și microbi.

Orizont Europa oferă de asemenea în prezent oportunități de finanțare prin programul său emblematic de inovare, Consiliul European pentru Inovare. În plus, EFSA a lansat un apel de finanțare în octombrie 2021 pentru cercetarea microbiomilor în sistemele de producție alimentară.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you been blogging for?
    you made running a blog glance easy. The
    total look of your website is fantastic, as smartly as the
    content material! You can see similar here sklep internetowy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *