Parlamentul European condamnă încălcările dreptului omului în Rusia

Parlamentul a condamnat joi sentințele motivate politic ale lui Vladimir Kara-Murza și a solicitat autorităților ruse eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalny, precum și eliberarea tuturor prizonierilor politici.

Având în vedere deteriorarea rapidă a stării de sănătate a lui Vladimir Kara-Murza, diagnosticat cu polineuropatie și a lui Alexei Navalny, care dă semne de otrăvire, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere eliberarea acestora.

Un jurnalist și activist de opoziție din Rusia, Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pe 17 aprilie 2023, pentru criticarea guvernului lui Vladimir Putin și războiului acestuia din Ucraina.

De asemenea ,câștigătorul Premiului Saharov din 2021, politicianul rus Alexei Navalny este încă deținut într-o închisoare de maximă securitate, unde este supus unor tratamente inumane.

Pe langă cazul celor doi, europarlamentarii au condamnat încălcările tot mai mari ale drepturilor omului și reprimarea continuă împotriva celor care se opun guvernului rus, luptă pentru drepturile omului și lucrează ca jurnalişti independenţi.

Drept urmare, au solicitat Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU să lanseze o anchetă de urgență asupra practicilor Rusiei de tortură, încarcerare și ucidere a oponenților politici.

Nu în ultimul rând, Parlamentul solicită statelor membre să adopte sancțiuni dure împotriva judecătorilor, procurorilor și persoanelor implicate în aceste abuzuri și solicită țărilor UE să acorde vize umanitare și alte ajutoare dizidenților ruși care se confruntă cu represiunea politică.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *