Parlamentul European cere UE sancțiuni pentru Ungaria

Starea de urgență pe durată nedeterminată și limitarea libertății de exprimare sunt incompatibile cu valorile UE. * Comisia ar trebui să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, iar Consiliul ar trebui să pună în aplicare articolul 7. * Finanțarea UE trebuie să fie condiționată de respectarea statului de drept.

În cadrul dezbaterii de azi din sesiunea plenară a Parlamentului European, la care au participat vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová și Președinția croată a Consiliului UE, majoritatea europarlamentarilor ce au luat cuvântul au criticat măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată. Deciziile guvernului Viktor Orban nu sunt în conformitate cu normele UE, în viziunea membrilor Parlamentului European, care au atras atenția asupra riscurilor tot mai ridicate la adresa democrației.

”Mai mulți deputați au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Aceștia au solicitat în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate. Aceștia au criticat, de asemenea, atitudinea pasivă a Consiliului și au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiate deja de Parlament”, informează Parlamentul European.

Premierul maghiar a fost invitat – fără succes – de președintele Parlamentului, David Sassoli, să participe la dezbatere, cu precizarea că nivelul de participare din partea țărilor membre este de șef de stat sau guvern. Guvernul de la Budapesta intenționase să o trimită pe ministrul Justiției, Judit Varga, la reuniunea de la Bruxelles.

Forul europarlamentar a statuat deja, într-o rezoluție din 17 aprilie, că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decret și de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”. Conform documentului, toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale, legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic.”

Europolis

foto: PE
Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you been blogging for?
    you make running a blog glance easy. The overall glance of your web site is
    excellent, as neatly as the content material! You can see similar here najlepszy sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *