Comisia Europeană se confruntă cu tot mai multe presiuni pentru a revizui statutul Ungariei în cadrul zonei Schengen, după decizia Budapestei de a relaxa regimul de vize pentru cetățenii ruși și belaruși.
Aproximativ 70 de deputați din Parlamentul European, inclusiv foști prim-miniștri din Belgia și Irlanda, au semnat o scrisoare în care îi cer Comisiei Europene să ia măsuri împotriva Ungariei.
În documentul văzut de POLITICO se menționează că „dacă Guvernul Ungariei nu își va schimba politica, Comisia Europeană și toți reprezentanții UE trebuie să pună sub semnul întrebării prezența Ungariei în zona Schengen, introducând măsuri suplimentare de protejare a cetățenilor europeni, inclusiv noi controale la frontierele ungare.”
Scrisoarea vine ca urmare a extinderii cardului național maghiar, începând cu luna iulie, pentru cetățenii Rusiei și Belarusului, dar și în contextul președinției Ungariei la Consiliul UE și a vizitei controversate a premierului Viktor Orbán la Moscova.
Budapesta a argumentat că lucrătorii ruși și belaruși vor fi implicați în construcția unei centrale nucleare, folosind tehnologie rusă, pe care Orbán a declarat că o consideră exceptată de la sancțiuni.
Președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a solicitat o discuție la nivelul liderilor UE, argumentând că noile reguli „crează lacune serioase privind activitățile de spionaj” și ar putea permite „unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu o supraveghere minimă, prezentând un risc grav pentru securitatea națională”. Declarațiile lui Weber au fost respinse de purtătorul de cuvânt al lui Orbán, care a calificat criticile drept „absurde și ipocrite”, afirmând că sistemul de imigrație al Ungariei este „cel mai strict” din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană, responsabilă cu asigurarea respectării legislației UE, a intervenit în acest context, subliniind necesitatea de a proteja integritatea spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări europene și permite circulația liberă a persoanelor. Comisarul european a cerut Ungariei să răspundă la o serie de întrebări până pe 19 august. Bruxelles-ul va decide apoi „consecințele care se impun” în funcție de răspunsurile primite.
În ciuda sancțiunilor impuse Rusiei de la începutul războiului din Ucraina, cetățenii ruși și belaruși continuă să aibă acces la teritoriul UE, iar cardul național maghiar ar putea submina eforturile colective de securitate ale zonei Schengen.