Parlamentul European cere statut de ţară candidată la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. Nu și pentru Georgia

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut, într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările din Uniunea Europeană să acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova. Apelul este adresat liderilor ce se vor reuni la Consiliul European din 23-24 iunie.

„Facem apel cu putere să acordaţi statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să depuneţi eforturi în direcţia acordării aceluiaşi statut Georgiei, îndeplinind aspiraţiile legitime ale poporului georgian”, se menţionează în declaraţia adoptată de Conferinţa Preşedinţilor, citată de Agerpres.

Președintele Zelenski a depus cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană pe data de 28 februarie, la scurt timp de la declanșarea războiului de către Federația Rusă. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a avut o intervenție în plenul Parlamentul European, pe 1 martie, a cerut ca aderarea țării sale să se facă în procedură de urgență, în condiții de război, dar oficialii europeni au decis ca aderarea Ucrainei să se facă în conformitate cu procedurile din tratatele în vigoare. Pe 8 aprilie, aflată într-o vizită la Kiev, președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, a înmânat Ucrainei formularul de aderare, care a fost completat și trimis instituției europene, pe 18 aprilie.

Republica Moldova și Georgia au depus cererile de aderare la Uniunea Europeană pe data de 3 martie. Republica Moldova a completat și trimis, pe 22 aprilie, formularul de aderare Comisiei Europene.

Parlamentul European a adoptat, pe 1 martie, o rezoluție prin care a recomandat Comisiei Europene să acorde statutul de țară candidată Ucrainei. Pe 5 mai, eurodeputații au adoptat o rezoluție similară, în care au recomandat acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii