Parlamentul European a votat pentru încetarea fabricării de mașini pe benzină și motorină, din 2035

Parlamentul European a aprobat, în plenul reunit la Strasbourg, cu 339 de voturi pentru, 249 de voturi împotrivă şi 24 de abţineri, un proiect elaborat de Comisia Europeană care prevede ca mașinile cu motoare pe benzină și motorină să nu mai fie produse în Uniunea Europeană, începând din anul 2035. Vehiculele cu ardere internă înmatriculate până atunci vor rămâne în circulaţie până la un termen care urmează să fie stabilit.

Parlamentul European nu este, însă, for decizional unic. Și Consiliul Uniunii Europene, în care sunt reprezentate statele membre, urmează să se pronunţe asupra propunerii legislative a Comisiei Europene, la sfârşitul acestei luni.

Germania se opune

„Este vorba de un pas prea dur pentru cetăţeni”, a reacționat prompt ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing. „Noi vrem ca şi după anul 2035 să permitem fabricarea de maşini propulsate de motoare cu ardere internă, cu noile tipuri de combustibili ecologici”, a precizat Volker Wissing.

Obiecţiile privind maşinile electrice vizează timpul mare de încărcare a bateriei, lipsa infrastructurii de încărcare, poluarea generată de acumulatori și prețul crescut al energiei electrice. În acest context, Germania a pledat pentru dezvoltarea unor combustibili ecologici.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii