Propunerea Comisiei Europene privind includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia verde, variantă susținută și de România, a trecut, miercuri, la vot, în Parlamentul European. Cele două sectoare vor beneficia, în continuare, de finanțare din fondurile UE.
Astfel, un număr de 278 de deputați europeni au votat în favoarea rezoluției care se opunea propunerii CE, în timp ce 328 au votat împotriva acestei obiecții, iar 33 de europarlamentari s-au abținut la vot. Ar fi fost necesară întrunirea unei majorități absolute de 353 de deputați europeni pentru a se introduce un veto la adresa propunerii Comisiei.
„Salutăm rezultatele pozitive de astăzi din Parlamentul European privind taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a lua în considerare gazele şi energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a declarat, președintele României, Klaus Iohannis, după rezultatul votului din Parlamentul European.
Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul UE nu formulează obiecții cu privire la propunerea Comisiei Europene, până pe 11 iulie 2022, actul delegat privind taxonomia va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023. Statele europene urmează să decidă asupra rezoluției PE, dar ar fi nevoie de o majoritate absolută, 20 din 27 de state, pentru ca propunerea Comisiei Europene să nu devină lege.
România, alături de alte nouă țări, a anunțat, încă de anul trecut, că susține o taxonomie verde, aplicabilă în Uniunea Europeană, care să includă atât gazele naturale, cât și energia nucleară.
Laura Groșereanu