Parlamentul European a votat pentru considerarea energiei nucleare ca energie verde

Parlamentul European a decis, marţi, prin vot, să includă sectorul nuclear în rândul energiei verzi care poate fi susținută în vederea asigurării competitivității și suveranității europene în fața Chinei și Statelor Unite, potrivit Agerpres.

Noua lege europeană stabileşte să producă, pe teritoriul european, 40% din energia verde, până în 2030.

 „Mă bucur că am putut integra domeniul nuclear la acelaşi nivel ca energiile regenerabile în energia verde. Toate aceste surse de producţie de energie sunt indispensabile decarbonizării economiei noastre”, a declarat eurodeputatul Christophe Grudler (Renew Europe).

Această propunere urmează să fie negociată între statele membre. Ele urmează să-şi adopte propria poziţie şi ar putea pleda în favoarea includerii domeniului nuclear între elementele-cheie ale tranziţiei energetice, alături de panourile solare, turbinele eoliene, bateriile sau pompele cu căldură.

UE urmează să ofere o susţinere la nivel de reglementări acestor industrii, în vederea atingerii neutralităţii climatice în 2050, dar şi în vederea construirii suveranităţii energetice europene.

Sunt mai multe țări din UE care mizează pe această tehnologie, ca Olanda, Suedia, Franța sau Polonia.

Centralele nucleare funcționează în 32 de țări și generează aproximativ 10% din necesarul de electricitate la nivel mondial. Majoritatea acestora se află în Europa, America de Nord, Asia de Est și Asia de Sud.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *