Parlamentul European a lansat procesul de modificare a tratatelor UE

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care solicită șefilor de stat și de guvern din cele 27 de state UE să convină asupra începerii procesului de revizuire a tratatelor europene, se arată într-un comunicat de presă al legislativului european.

Adoptată cu 355 voturi pentru, 154 împotrivă și 48 abțineri, rezoluția  prevede, printre altele, reformarea procedurilor de vot în cadrul Consiliului European, în sensul trecerii de la vot în unanimitate la vot cu majoritate calificată, în domenii precum sancțiunile sau situațiile de urgență.

Un astfel de caz a apărut în cadrul negocierilor pe pachetul al șaselea de sancțiuni, care a inclus și embargoul petrolier rusesc, Ungaria fiind statul care și-a exprimat utilizarea dreptului de veto împotriva sancțiunilor propuse de Comisia Europeană. În cele din urmă, s-a ajuns la un acord în Consiliul European, prin exceptarea importurilor prin conductele terestre de la embargou, permițând, astfel, țărilor fără ieșire la mare să își asigure aprovizionarea cu petrol.

Cele 27 de state membre urmează să decidă, prin majoritate simplă, la un summit viitor, dacă lansează Convenţia pentru reforma tratatelor. Convenția ar trebui să includă eurodeputați, comisari, deputați din statele membre și lideri ai UE, care vor urma să elaboreze o propunere pentru un nou tratat al UE. La final, toate statele membre vor trebui să-l aprobe în unanimitate pentru a fi adoptat.

La începutul lunii mai, Parlamentul European a adoptat o primă rezoluție, prin care a susținut modificarea tratatelor europene, pe baza celor peste 300 de propuneri rezultate în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, care s-a încheiat la 9 mai.

Rezoluția PE prevede mai multe competențe ale UE în domeniile sănătății, energiei și apărării, precum și dreptul de inițiativă legislativă, modificare şi derogare legislativă pentru Parlamentul European, drepturi care aparțin acum doar Comisiei Europene.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii