Parlamentul European a condamnat situația din Belarus

Administrația belarusă continuă să-și persecute în mod sistematic cetățenii și vocile opoziției, în special prin procese politice cu ușile închise, pe care europarlamentarii le-au catalogat drept încălcări grave ale drepturilor omului. Miercuri, Parlamentul a votat o rezoluție prin care a denunțat aceste acțiuni.

Eurodeputații au condamnat, de asemenea, pedepsele lungi cu închisoarea pronunțate în absența liderului opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, și a altor figuri din Consiliul de coordonare al țării, un organism care a lucrat pentru a facilita transferul democratic de putere în Belarus, în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din 2020.

Deputații europeni sunt nemulțumiți de faptul că Belarus nu a fost inclus în cea mai recentă rundă de sancțiuni a UE împotriva Rusiei, deoarece consideră regimul este un complice în finanțarea mașinării de război a Kremlinului. Întrucât industria de potasiu este principala sursă de venituri pentru dictatura belarusă, aceștia doresc măsuri restrictive dure împotriva Minskului, inclusiv includerea acestui sector pe lista de sancțiuni a UE.

Rezoluția subliniază în continuare necesitatea unei anchete amănunțite cu privire la crimele comise de administrația Lukashenko împotriva poporului belarus și solicită statelor UE să pună în aplicare principiul jurisdicției universale și să înainteze procese împotriva autorităților din Belarus.

În final, textul a aplaudat înființarea „Misiunii pentru un Belarus Democrat” la Bruxelles și a îndeamnat instituțiile UE să sprijine Misiunea, și „Ambasada Poporului din Belarus”, iar eurodeputații au îndeamnat Parlamentul să oficializeze legăturile dintre oficialii europeni și forțele democratice din Belarus.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *