Parlamentul European respinge deblocarea fondurilor UE pentru Ungaria

Europarlamentarii au adoptat, astăzi, o rezoluție în 12 puncte privind Ungaria, prin care se contestă decizia Comisiei Europene de a debloca fondurile acestei țări – de 10,2 miliarde de euro, în decembrie 2023.

S-a înregistrat majoritate de voturi – 345 de voturi pentru, 104 voturi împotrivă și 29 de abțineri, informează Antena 3 CNN.

Rezoluția PE „condamnă cu fermitate acțiunile prim-ministrului Ungariei, care a decis să blocheze decizia privind inclusiv pachetul de ajutor pentru Ucraina”.

De asemenea, eurodeputații au reiterat solicitările anterioare adresate Comisiei Europene de a se asigura că nici o plată în cadrul Fondurilor de Redresare și Reziliență nu trebuie să fie efectuată către autoritățile ungare, până când etapele și obiectivele legate de prima plată nu sunt îndeplinite.

Parlamentarii au invitat Comisia să efectueze o nouă evaluare actualizată, concentrată în special asupra situației independenței sistemului de justiție din Ungaria.

Europarlamentarii afirmă, în rezoluția adoptată astăzi, că „în ultimul deceniu, Ungaria s-a transformat într-un regim hibrid de autocrație electorală”.

În proiectul de rezoluție, europarlamentarii au făcut referire și la posibilitatea ca premierul naționalist ungar, Viktor Orban, să acceadă la funcția de președinte interimar al Consiliului European, din iunie.

Eurodeputații au cerut, în acest context, Consiliului European să găsească soluții pentru a se evita această variantă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *