Parlamentul elen respinge moțiunea de cenzură

Joi, Parlamentul Greciei a respins o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Kyriakos Mitsotakis, acuzat de opoziţie de neasumarea responsabilităţii politice în catastrofa feroviară din 2023, relatează AFP, citat de Agerpres.

Cu 159 de voturi împotriva și 141 pentru, eșecul moţiunii nu a surprins, având în vedere majoritatea absolută a partidului de dreapta Noua Democraţie, deținută în parlamentul unicameral.

Mitsotakis a fost aspru criticat pentru gestionarea dezastruoasă a coliziunii feroviare care a provocat 57 de decese în data de 28 februarie 2023, șocând întreaga țară. Acesta a oferit asigurări că „nu a existat niciodată un ordin de a ascunde” responsabilitatea politică și a promis să spună „adevărul” în fața unei „societăți neîncrezătoare și furioase”.

Înainte de vot, zeci de manifestanți s-au adunat în fața Parlamentului, afișând un banner mare negru pe care era scris: „Nu uităm nimic – Cerem dreptate”.

Pe parcursul a două zile și aproape două nopți de dezbateri aprinse, au fost aduse acuzații de neglijență și acțiuni criminale la adresa guvernului. Liderul Pasok, Nikos Androulakis, a subliniat că „refuzăm să acceptăm persistența corupției, mușamalizarea și impunitatea”, în timp ce liderul grupului parlamentar al Syrizei, Socratis Famellos, a calificat accidentul drept „crimă”.

Depunerea moțiunii de cenzură a venit după dezvăluiri apărute în presă, susținând că înregistrările conversațiilor dintre șeful de gară și mecanicii de tren în seara accidentului au fost manipulate. Premierul Mitsotakis a numit aceste acuzații „înșelătoare”.

Familiile victimelor și liderii politici continuă să denunțe neglijența gravă care a dus la această tragedie. Ciocnirea a stârnit un val de indignare în rândul grecilor, care au ieșit masiv în stradă pentru a comemora victimele.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *