Parlamentul European: Noi reguli privind egalitatea de gen în conducerea marilor companii

Până în iulie 2026, toate companiile mari cotate la bursă din UE vor trebui să ia măsuri pentru a crește prezența femeilor în conducerea lor.

Adoptarea actului legislativ „Femeile în consilii”, votată marți de forul europarlamentar, are loc la zece ani de la prima propunere în acest sens.

Potrivit noilor reglementari, se introduc proceduri de recrutare în companii, astfel încât cel puțin 40% din posturile de director neexecutiv sau 33% din toate posturile de director să fie ocupate de femei până la sfârșitul lunii iunie 2026.

Competența trebuie să rămână criteriul cheie în procedurile de selecție, care ar trebui să fie transparente, conform noilor reguli.

Companiile listate vor trebui să furnizeze autorităților competente o dată pe an informații despre reprezentarea de gen în consiliile lor de administrație și, în cazul în care obiectivele nu au fost îndeplinite, despre modul în care intenționează să le atingă.

Aceste informații vor fi publicate pe site-ul companiei într-un mod ușor accesibil. Întreprinderile mici și mijlocii cu mai puțin de 250 de angajați sunt excluse din domeniul de aplicare a directivei.

Statele membre trebuie să pună în aplicare norme privind sancțiuni eficiente, disuasive și proporționale, cum ar fi amenzi, pentru companiile care nu respectă procedurile de numire deschise și transparente.

Un organ judiciar ar putea, de asemenea, anula consiliul de administrație ales de companie, dacă încalcă principiile directivei.

Acum, după ce Parlamentul European și Consiliul au aprobat în mod oficial acordul, directiva va intra în vigoare la 20 de zile după ce a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor trebui să pună în aplicare regulile în termen de doi ani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *