Parlamentul a aprobat achiziția a 32 de avioane F-35

Ieri, comisiile pentru apărare din Parlament au aprobat în unanimitate solicitarea Ministerului Apărării Naționale, formulată la finele lunii septembrie, de a iniția procedura de atribuire a acordurilor legate de programul de înzestrare a armatei române cu 32 de avioane de vânătoare F-35.

Această achiziție, care marchează o etapă semnificativă pentru modernizarea Forțelor Aeriene ale României, are o valoare totală de 6,5 miliarde de dolari, reprezentând cea mai mare investiție în echipamente militare din istoria țării.

Pe 11 aprilie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a luat decizia de a achiziționa avioane de luptă de tip F-35, iar programul aprobat de CSAT prevede două etape de achiziție. În prima fază, România va achiziționa două escadrile, totalizând 32 de aeronave F-35. În etapa a doua, va urma achiziția unei escadrile suplimentare, cu încă 16 avioane de ultimă generație.

Această decizie strategică vine în contextul modernizării Forțelor Aeriene Române, care în prezent operează avioane militare F-16 achiziționate anterior din Portugalia. Cu achiziția a 32 de aeronave F-35, România își va întări capacitatea sa de apărare și va avea acces la o tehnologie de vârf în domeniul aviației militare.

În cadrul achiziției se prevăd nu doar aeronavele în sine, ci și suport logistic pentru instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer și aer-sol. Detaliile privind cantitățile de echipamente, altele decât avioanele, vor fi stabilite după finalizarea procedurii de atribuire a contractului prin Direcția Generală pentru Armamente.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *