Parlamentarii francezi vor propune garantarea dreptului la avort prin constituție

Parlamentarii francezi au propus un proiect de lege ce are ca scop consacrarea dreptului la avort în constituția țării. Proiectul de lege va include o prevedere care ar face imposibilă privarea unei persoane de la dreptul acesteia de a întrerupe voluntar o sarcină.

Această mișcare vine după ce Curtea Supremă a SUA a anulat o hotărâre veche de 50 de ani și a eliminat protecția constituțională a femeilor pentru întreruperile de sarcină. Hotărârea „Roe vs. Wade” din 1973 a garantat dreptul la avort la nivel național, deși a fost mult timp o sursă de dispute pentru conservatori și dreapta religioasă. Multe state din SUA au luat deja măsuri pentru a interzice avortul.

Aurore Berge, liderul grupului de partid al lui Macron în parlament, a declarat că decizia Curții Supreme a SUA de a revoca dreptul la avort este „catastrofală pentru femeile din întreaga lume”. „Trebuie să luăm măsuri în Franța astăzi, astfel încât să nu avem nicio inversare a legilor existente mâine”, a spus Berge într-un interviu pentru postul public de radio France Inter sâmbătă.

Astfel, o nouă lege constituțională va consolida drepturile la avort pentru generațiile viitoare, a spus Marie-Pierre Rixain, deputată și membru al partidului „La République en marche” al lui Macron.

Dreptul la avort în Franța este deja înscris într-o lege din 1975 referitoare la întreruperea voluntară a sarcinii într-un cadrul legal care a dezincriminat avortul.

Partidul lui Macron și alianța sa centristă dețin cele mai multe locuri în Adunarea Națională, deși și-a pierdut majoritatea la alegerile legislative de duminică, deoarece alegătorii au optat pentru partide de extremă dreaptă și extremă stângă.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii