Parlamentarii bulgari votează pentru a trimite arme în Ucraina

Bulgaria ar trebui să trimită arme în Ucraina, a votat joi parlamentul țării, dând instrucțiuni guvernului să prezinte un plan în următoarea lună. Țara a fost printre puținele membre UE, alături de Ungaria, care au refuzat să livreze direct arme Kievului.

Aproximativ 175 de parlamentari au votat în favoarea unui plan pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, detaliind ce arme ar putea fi livrate Kievului. Alți 49 au votat împotriva propunerii.

Acest lucru vine după ce parlamentul a blocat anterior o astfel de măsură pe fondul opoziției din partea Partidului Socialist, favorabil Rusiei, pe atunci partener de coaliție în guvern. În luna mai, parlamentul a votat împotriva ajutorului militar și a decis că sprijinul acordat Ucrainei nu ar trebui să meargă dincolo de asistența pentru reparații militare.

Moțiunea recent adoptată cere cabinetului să lanseze discuții cu aliații NATO pentru a înlocui sau a spori capacitățile de apărare în schimbul eliberării mai rapide a echipamentelor sale militare din epoca sovietică.

Cu toate acestea, președintele Rumen Radev și ministrul apărării Dimitar Stoyanov s-au pronunțat împotriva acestei idei, afirmând că armata bulgară nu își poate permite astfel de livrări de arme și susținând că parteneri precum Statele Unite nu vor oferi arme de înlocuire ca pe un „cadou”.

POLITICO apreciază că rămâne neclar ce ajutor militar ar putea fi trimis Ucrainei și cât de curând s-ar putea întâmpla acest lucru.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *