Papa Francisc, vizită istorică la Marsilia

Papa Francisc se află în vizită în orașul-port francez, Marsilia, pentru a participa la o întâlnire a episcopilor și tinerilor catolici din zona mediteraneană. Momentul vizitei îl plasează în centrul unei furtuni politice pe suveranul pontif. O creștere a numărului de bărci cu migranți care sosesc din Africa de Nord, pe micuța insulă italiană Lampedusa, săptămâna trecută, a declanșat indignare atât în Italia, cât și la nivel mondial. Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 28.000 de migranți care au încercat să traverseze Mediterana au dispărut din 2014.

Uniunea Europeană a promis mai mult ajutor Romei, în timp ce Franța, pe fondul disputelor cu privire la un proiect de lege care reglementează sosirile de migranți acolo, a declarat că nu va accepta pe nimeni din Lampedusa.

Migrația „reprezintă o provocare care nu este ușoară, așa cum vedem și din știrile din ultimele zile, dar care trebuie înfruntată împreună”, a spus Francisc, duminică, la Vatican.„Este esențial pentru viitorul tuturor, care va fi prosper numai dacă va fi construit pe fraternitate, punând pe primul loc demnitatea umană și oamenii reali, în special pe cei mai nevoiași”.

Papa, care preferă să viziteze micile comunități catolice din întreaga lume, a precizat că această călătorie a sa nu este în Franța, ci cu țintă specială, Marsilia. El devine primul Papă din ultimii 500 de ani, care vizitează orașul, o poartă istorică pentru imigranți și, de asemenea, gazda unora dintre cele mai sărace cartiere din Europa, dintre care multe sunt afectate de traficul de droguri.

Sâmbătă dimineața, Papa va participa la sesiunea de închidere a evenimentului „Întâlnirile Mediteraneene”. Pe lângă tema migrației, evenimentul va acoperi probleme precum inegalitatea economică și schimbările climatice – de asemenea teme apropiate de inima Papei.

Sâmbătă după-amiază, Papa Francisc va conduce o liturghie pe stadionul Vélodrome, la care sunt așteptate 57.000 de persoane, printre care și președintele francez, Emmanuel Macron. Decizia lui Macron de a participa a stârnit controverse în rândul politicienilor de stânga din țara oficial seculară. Francky Domingo, care conduce o asociație de imigranți din Marsilia, a spus că speră că vizita „va reda puțină speranță” și va „atenua tensiunile la nivel politic”. „Marsilia este un oraș cosmopolit, multicultural, multi-religios”, a spus el pentru AFP, dar se confruntă cu „dificultăți enorme”.

Facebook

Comentarii

79 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *