Papa Francisc, prima vizită în Ungaria

Papa Francisc a aterizat în Ungaria pentru o vizită pastorală de trei zile, prima sa călătorie completă în această țară de când a devenit Papă, în urmă cu 10 ani. Ceea ce l-a ținut departe a fost poziția dură anti-migranți a premierului Viktor Orban, în contrast cu compasiunea suveranului pontif în vârstă de 86 de ani pentru toți refugiații.

Ceea ce îl aduce aici acum, pe lângă sprijinul său pentru catolici, este războiul din Ucraina. Ungaria și Ucraina au o graniță comună de 134 km. Dar, spre deosebire de alți lideri UE, Orban a refuzat să susțină ajutorul militar pentru Kiev și a menținut relațiile cu Vladimir Putin al Rusiei.

„Va fi, de asemenea, o călătorie în centrul Europei, peste care continuă să sufle vânturile înghețate ale războiului”, a declarat Papa înaintea vizitei sale.

Papa a mai fost în Europa de Est, în 2019 în România și în 2021 în Slovacia. În drumul său spre Slovacia, el s-a oprit pentru câteva ore pentru a celebra o slujbă la Budapesta, evenimentul de închidere a Congresului Euharistic Internațional.

Suveranul pontif a promis că se va întoarce, iar diplomația ungară atentă la Roma a dus la această vizită, care este prezentată de presa proguvernamentală ca un triumf diplomatic pentru Orban și chiar ca o șansă de a pune capăt izolării sale internaționale din cauza războiului din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *