Papa Francisc neagă zvonurile potrivit cărora se va retrage curând din funcție

Papa Francisc a respins informațiile potrivit cărora ar intenționa să demisioneze în viitorul apropiat, spunând că este pe cale să viziteze Canada în această lună și că speră să poată merge la Moscova și Kiev cât mai curând posibil.

Papa Francisc respinge zvonurile legate de demisie

Într-un interviu exclusiv acordat în reședința sa de la Vatican, Francisc a negat, de asemenea, zvonurile potrivit cărora ar avea cancer, glumind că medicii săi „nu i-au spus nimic despre asta”, și a oferit pentru prima dată detalii despre afecțiunea genunchiului care l-a împiedicat să își îndeplinească unele îndatoriri. Într-o conversație de 90 de minute, desfășurată sâmbătă după-amiază, în limba italiană, fără asistenți, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a repetat, de asemenea, condamnarea avortului, în urma deciziei Curții Supreme a SUA de luna trecută.

Zvonurile au circulat în mass-media că, într-o conjunctură de evenimente de la sfârșitul lunii august, inclusiv întâlniri cu cardinalii lumii pentru a discuta despre o nouă constituție a Vaticanului, o ceremonie de învestire a noilor cardinali și o vizită în orașul italian L’Aquila, ar putea prefigura un anunț de demisie. L’Aquila este asociat cu Papa Celestin al V-lea, care a renunțat la papalitate în 1294. Papa Benedict al XVI-lea a vizitat orașul cu patru ani înainte de a demisiona în 2013, fiind primul papă care a făcut acest lucru în aproximativ 600 de ani. Dar Papa Francisc, plin de viață și în largul său pe tot parcursul interviului a respins ideea în timp ce discuta o gamă largă de probleme internaționale și bisericești.

„Toate aceste coincidențe i-au făcut pe unii să creadă că se va întâmpla aceeași liturghie. Dar nu mi-a trecut niciodată prin minte. Deocamdată nu, pentru moment, nu. Serios!”, a spus el.

Cu toate acestea, Francisc a repetat poziția pe care a declarat-o deseori, potrivit căreia ar putea demisiona într-o bună zi dacă starea de sănătate precară îi va face imposibilă conducerea Bisericii, un lucru aproape de neconceput înainte de Benedict al XVI-lea. Întrebat când crede că s-ar putea întâmpla acest lucru, el a spus: „Nu știm. Dumnezeu va spune”.

Interviul a avut loc în ziua în care ar fi trebuit să plece în Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud, călătorie pe care a trebuit să o anuleze deoarece medicii au spus că ar putea fi nevoit să rateze și o călătorie în Canada, între 24 și 30 iulie, dacă nu ar fi fost de acord să facă încă 20 de zile de terapie și odihnă pentru genunchiul drept

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii