Papa Francisc, în formă bună de Paștele catolic. Mesajul ferm pe care l-a transmis

Papa Francisc a oficiat duminică dimineaţă Sfânta Liturghie de Paşte, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, care a fost arhiplină, iar apoi a transmis binecuvântarea şi mesajul său „Urbi et Orbi” („Către oraş şi lume”) din balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.

Griji pentru sănătatea Papei

Șeful Bisericii Catolice, în vârstă de 87 de ani, a sosit în scaunul cu rotile, și a făcut cu bine față slujbei, pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea sănătăţii sale. Vineri, Papa şi-a anulat în ultimul moment participarea la tradiţionalul Drum al Crucii, la Colosseum. Suveranul pontif a oficiat, apoi, în mod normal sâmbătă, în pofida celor două ore şi jumătate de celebrări solemne, în prezenţa a 8.000 de credincioşi.

Papa Francisc a apărut obosit recent şi a fost nevoit, în mai multe rânduri, să delege lectura discursurilor sale, invocând o bronşită, din cauza căreia a fost supus la analize într-un spital, la Roma, la sfârşitul lui februarie. El a renunţat şi la lectura predicii din Duminica Rusaliilor, fără să dea explicaţii.

blank

Slujba prezidată de liderul de la Vatican s-a desfăşurat pe fondul unei securităţi stricte asigurate de autorităţile italiene. Celebra piaţă a fost decorată ca de obicei cu multe flori şi plante, cele mai multe dintre ele fiind aduse din Olanda. La intrările în piaţă s-au format cozi lungi, în timp ce Poliţia italiană făcea verificări şi controla identităţile participanţilor – relatează Agerpres.

„Războiul este întotdeauna o absurditate şi o înfrângere!” – Papa Francisc

După slujbă, papa Francisc a urcat în papamobilul descoperit, pentru a face un tur al pieţei şi al bulevardului care leagă Vaticanul de râul Tibru şi pentru a saluta zecile de mii de oameni care au stat la coadă pentru a-l vedea şi ovaţiona pe suveranul pontif.

”Câtă suferinţă vedem în ochii lor!”

„Să nu lăsăm ca ostilităţile în curs de desfăşurare să continue să afecteze grav populaţia civilă, care este acum epuizată, în special copiii. Câtă suferinţă vedem în ochii lor! Prin ochii lor, ei ne întreabă: ‘De ce? De ce atât de mulţi morţi? De ce atâtea distrugeri?'”, a spus suveranul pontif în timpul binecuvântării „Urbi et Orbi” („Către oraş şi lume”).

„Războiul este întotdeauna o absurditate şi o înfrângere! Să nu permitem ca vânturile războiului să bată tot mai puternic în Europa şi în regiunea Mării Mediterane. Să nu cedăm în faţa logicii armelor şi a reînarmării”, a adăugat papa Francisc.

Pentru un schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Papa Francisc şi-a reînnoit apelul pentru eliberarea ostaticilor israelieni şi pentru o încetare imediată a bombardamentelor în Gaza.

blank

„Solicit încă o dată ca accesul ajutorului umanitar în Gaza să fie garantat, cerând încă o dată eliberarea rapidă a ostaticilor răpiţi pe 7 octombrie, precum şi o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza”, a declarat liderul de la Vatican.

De asemenea, suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a îndemnat la „un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia şi Ucraina”, o frază care a fost aplaudată de cei 60.000 de credincioşi reuniţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma. 

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *