Alertă în Israel: Mandate de arestare pentru Netanyahu și alți oficiali?

Autoritățile israeliene sunt în alertă, deoarece există temeri că Curtea Penală Internațională (CPI) ar putea emite mandate de arestare împotriva unor oficiali de rang înalt, inclusiv premierului Benjamin Netanyahu, ministrului apărării Yoav Gallant și șefului armatei Herzl Halevi. Aceste acțiuni ar putea avea loc în următoarele zile, conform publicației Haaretz și citată de EFE.

Haaretz menționează că atât Ministerul Justiției, cât și avocații armatei încearcă să prevină emiterea mandatelor de arestare. În plus, oficiali israelieni, printre care Netanyahu, ministrul afacerilor strategice Ron Dremes și țări aliate cu Israelul, în special Statele Unite, încearcă să influențeze procurorul general al CPI, Karim Khan, pentru a întârzia sau chiar a opri emiterea mandatelor.

Surse din guvernul israelian, nemenționate de Haaretz, sugerează că aceste mandate ar putea fi transmise în cursul acestei săptămâni și că oficialii de rang inferior nu ar fi vizați.

Israelul, alături de alte țări precum Statele Unite, Rusia și Iranul, nu recunoaște autoritatea CPI. Cu toate acestea, cele 123 de țări care o recunosc ar fi obligate să execute mandatele de arestare și să îi predea pe cei vizați instanței de la Haga, în cazul în care aceștia ar intra pe teritoriile lor.

În contextul acestor evenimente, există preocupări în legătură cu posibilele repercusiuni. Fostul procuror general adjunct israelian Roy Schondorf a avertizat că emiterea mandatelor de arestare ar putea atrage măsuri împotriva Israelului, cum ar fi embargoul asupra armelor sau sancțiuni economice.

Haaretz subliniază și declarațiile controversate făcute în ultimele 206 de zile de către oficialii israelieni, inclusiv ministrul afacerilor externe, Israel Katz, care a cerut întreruperea aprovizionării în Fâșia Gaza, susținând că „asta merită ucigașii de copii”.

În decursul a peste 200 de zile de conflict, armata israeliană a ucis peste 34.400 de palestinieni și a adus Gaza într-o situație catastrofală, distrugând infrastructura civilă și serviciile de bază, conform informațiilor furnizate de EFE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *