Öt helyett hat napot járhatnak iskolába egy új tervezet szerint

            Új, köznevelést érintő tervezetet tett közzé a Belügyminisztérium március 2.-án. A tervezet több problémás pontot is tartalmaz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint: a pontok nagy része sérti az intézmények autonómiáját, kevesebb döntési jogot ad a pedagógusoknak, és többet az intézmények igazgatóinak – írja a Telex.

            Olyan tényezőkről dönthet ezentúl az intézmény fenntartója, mint a továbbképzési programok lefuttatása, az intézmény munkájáról szóló összefoglalók, elemzések elfogadása. Ezt ezentúl a pedagógusok csak véleményezhetik, döntési joga viszont egyedül a fenntartónak lehet, amennyiben bevezetik a tervezetet.

            A döntés elbírálása nem csak a pedagógusokra, de a gyerekekre is kedvezőtlenül hatna – az igazgató elrendelheti a tanítási időszak meghosszabbítását július 15-ig, illetve az öt tanítási nap helyett hatot rendelhet el, abban az esetben, ha a tananyag valamilyen okból nem átadható az eredeti időszakon belül.

            A tervezet teret adna a pedagógusok további terhelhetőségére, nyolc helyett napi tizenkét óra lesz a limit, a heti óraszám pedig a 48-at nem haladhatja meg.

            Az üggyel kapcsolatban a PDSZ levelet küldött Maruzsa Zoltán államtitkárnak, amelyben felhívják a figyelmét arra, hogy a tervezet megszavazása alapvető jogok csorbulásával járna, és kedvezőtlenül befolyásolna úgy a szakmai, mint a munkaügyi területeket.

Molnár Adrienn

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *