Oroszország vádolja Ukrajnát sikertelen drón támadással a Kurszki Atomerőmű ellen

Egy feszült incidens közepette Oroszország pénteken vádolta meg Ukrajnát azzal, hogy megkísérelte megtámadni az orosz határ menti Kurszki Atomerőművet drónok segítségével, egy nappal korábban. Azonban az támadás nem okozott semmiféle pusztítást vagy radioaktivitás növekedést, az AFP és a Reuters hírügynökségek tájékoztatása szerint.

Az atomerőmű üzemeltetője megerősítette az incidenset, kijelentve, hogy „2023. október 26-án este három ellenséges drón támadást hárítottunk el az atomerőmű ellen Kurszkban, anélkül, hogy az erőmű működését érintette volna.”

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma szintén jelentette az incidenset, de nem említette kifejezetten, hogy egy atomerőmű ellen irányult volna. A minisztérium szerint a nyugati Kurszk régióban lévő Kurceatov település közelében az orosz légierő meghiúsította a „Kijev rezsimének egy terrorista támadás kísérletét” csütörtök este későn. Kurceatov a Kurszki Atomerőmű helyszíne.

Biztonsági szolgálatok forrásai szerint két drón nem robbant fel, míg a harmadik egy hulladék tároló épülete mellett detonált.

A Kurszki régió az orosz és az ukrán erők közötti 2022 februárjában kitört háború 20 hónapja alatt rendszeresen volt drón támadások célpontja. A Kurszki régió kormányzója szeptember elején jelentette be, hogy egy másik drón támadás érte a Kurceatov települést.

Az ukrán általában nem erősíti meg és nem is tagadja el a hadműveleteket az orosz területen.

Az incidens csupán egy nappal azután következett be, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy egy másik orosz drón támadás próbálta megcélozni az ukrán Nyugat-Ukrajnában található Hmelnyicki régiót, ahol egy atomerőmű található. Az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) tájékoztatása szerint az incidens anyagi károkat okozott, többek között „számos ablakot” tört be a telephelyen, de nem érintette az ukrán atomerőmű működését vagy annak áramellátását.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *