Oroszország kiutasít egy osztrák diplomatát

Az EFE információi szerint az orosz külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy kiutasítja egy diplomatát Ausztria moszkvai nagykövetségéről, viszonossági aktusként a bécsi hatóságok által elrendelt hasonló intézkedéssel szemben.

Hivatalos közlemény szerint április 11-én Werner Almhofer moszkvai osztrák nagykövetet beidézték az orosz külügyminisztériumba, ahol határozott tiltakozást küldtek neki az ausztriai orosz nagykövetség két alkalmazottjának alaptalan kijelentése miatt. tekintsd a „personae non gratae”-t.

Egy osztrák diplomatának átadtak egy hivatalos jegyzéket, amelyben tájékoztatták, hogy a moszkvai osztrák nagykövetség egyik alkalmazottját „persona non grata”-nak nyilvánították, és április 19-ig el kell hagynia Oroszország területét.

Moszkva arra figyelmeztetett, hogy a megtorló intézkedések nem érnek véget, hangsúlyozva ezzel kapcsolatos eltökéltségét.

A kiutasítás Ausztria március 13-i hasonló akcióját követi, amikor a bécsi orosz diplomáciai képviselet két tagját kémkedés gyanújával vádolták ki a bécsi orosz diplomáciai képviseletből.

Az elmúlt négy évben tizenegy orosz diplomata kényszerült elhagyni Ausztriát, közülük tízet kiutasítottak az ukrajnai háború 2022 februári kitörése óta.

Ausztria ugyan nem küldött katonai segélyt Ukrajnának, de illegálisnak minősítette az orosz inváziót, humanitárius segítséget nyújtott és 94 ezer ukrán menekültet fogadott be.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *