Oroszország azt állítja, hogy az EU megpróbálja kitenni Ázsiát a Közép-ázsiai térségből

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov, azt állította, hogy az Európai Unió megpróbálja kiszorítani Oroszországot Közép-Ázsiából és a Déli-Kaukázusból, de figyelmeztetett, hogy az ilyen stratégiák nem fognak sikerrel járni. A kijelentéseket egy orosz állami televíziós interjúban tette, miután Emmanuel Macron francia elnök november elején látogatást tett a régióban.

„Az Európai Unió nem titkolja szándékát, hogy minden lehetséges módon korlátozza minket, hogy kiűzzen bennünket Közép-Ázsiából és a Dél-Kaukázusból”, nyilatkozta Lavrov. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fog eltűnni, és az ilyen erőfeszítések kudarcot vallanak.

Lavrov figyelmeztetése Macron elnök kijelentéseire érkezett, aki támogatásáról biztosította a Kazahsztán elutasítását, miszerint „vazallussá válnak” Oroszország előtt. Lavrov Macron elnök kijelentéseit „elég hóbortosnak” nevezte diplomáciai nyelven.

Macron elnök nemrégiben turnét tett Kazahsztánban és Üzbegisztánban, két volt szovjet köztársaságban Közép-Ázsiában, kiemelve Franciaország érdekét a jelenlétének megerősítésében a régióban.

Ahogy Közép-Ázsia a nagyhatalmak közötti verseny színterévé válik, Oroszország figyelmeztetett, hogy a Nyugat igyekszik kialakítani kapcsolatait bizonyos országokkal az orosz befolyás ellen. A Kreml szerint a nyugati országok „arra hajlanak, hogy ne barátokat szerezzenek, hanem eltaszítsák Oroszországot bizonyos régiókból” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, válaszolva Pavel Zarubin újságíró kérdéseire.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *