Oroszország azt állítja, hogy átvette az irányítást egy falu felett, de Ukrajna ezt tagadja

Az orosz inváziós hadsereg ma közölte, hogy ellenőrzése alá vonta Tabaivka városát, egy ukrán falut, amely Harkiv régióban található, mintegy harminc kilométerre északkeletre Kupjanszk városától. A bejelentést nemzetközi médiainformációk szerint az orosz védelmi minisztérium hivatalos csatornáján, a Telegram platformon tették közzé.

Az ukrán hatóságok azonban azonnal visszautasították Oroszország állításait, azt állítva, hogy Tabaivkát nem fogták el az orosz erők. Az ukrán szárazföldi erők szóvivője, Volodimir Fitio azt mondta: „Az ellenség azt állítja, hogy elfoglalta Tabajvkát, (de) ez nem igaz. Jelenleg még folynak a harcok.”

Nem ez az első alkalom, hogy Moszkva ilyen állításokat fogalmaz meg Harkiv régióval kapcsolatban. Az elmúlt hetekben az orosz erők több kis település elfoglalását követelték Kelet- és Északkelet-Ukrajnában. Január 21-én Oroszország azt állította, hogy átvette az irányítást egy másik falu felett ugyanabban a régióban, ahol 45 ember élt a 2022. február 24-i invázió előtt. Ez a falu Tabaivkától körülbelül három kilométerre délkeletre található.

A katonai szakértők nagyra értékelik, hogy ezek a bejelentések rávilágítanak a térségben zajló harcok intenzitására, beleértve a kis falvak ellenőrzését is. A frontvonal azonban a jelek szerint nagyjából változatlan maradt 2022 ősze óta, és az ukrán erők várt ellentámadása eddig kudarcot vallott.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *