Orosz bíróság vizsgálja Alsu Kurmașeva orosz-amerikai újságírónő előzetes letartóztatás iránti kérelmét

Oroszország egyik bírósága pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot folytat Alsu Kurmașeva orosz-amerikai újságírónő előzetes letartóztatás iránti kérelme ügyében, akit szerdán tartóztattak le azzal a váddal, hogy megsértette a „külföldi ügynök” regisztrációs kötelezettségét.

Kazan város bíróságának álláspontja szerint Kurmașeva-t azzal vádolják, hogy nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat a külföldi ügynök regisztrációjához, és hogy „szándékosan gyűjtött katonai tevékenységre vonatkozó információkat”, ami veszélyeztetheti az „Oroszországi Föderáció biztonságát”.

Alsu Kurmașeva ismert a munkájáról a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL, Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió) nevű hírtelevízióban, amelyet az amerikai Kongresszus finanszíroz, és amely folyamatosan célpontja az orosz hatóságok zaklatásának. A „külföldi ügynök” státusza szigorú adminisztratív korlátozásokat vezet be az érintett személyek vagy szervezetek számára, beleértve a pénzügyi ellenőrzést is. Ezt a címkét néhány kommentátor összehasonlította a szovjet idők „a nép ellensége” kifejezésével.

Kurmașeva rendszerint Prágában él a férjével és gyermekeivel, ahol a RFE/RL szerkesztősége is található. Május 20-án kényszerült visszautazni Oroszországba egy családi vészhelyzet miatt, és azóta is ott rekedt, mivel amerikai és orosz útlevelét is elkobozták. Az RFE/RL szerint Alsu Kurmașeva tapasztalt újságíró, aki hosszú ideje ír az Oroszország Volga és Urál régióiban található Tatár- és Baškír-etnikumokról.

Ez a második orosz-amerikai újságíró letartóztatása Oroszországban 2023-ban, az év elején Evan Gershkovich letartóztatása után, akit kémkedéssel vádolt meg az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSB), és azóta a moszkvai Lefortovo börtönben tartják fogva. Az orosz hatóságok nem nyújtottak be nyilvános bizonyítékot az ellene szóló vádak alátámasztására, és az eljárás teljes egészében titkos volt. Jelenleg még nincs meghatározott időpont a tárgyalására, és múlt héten egy moszkvai bíróság elutasította az újságíró előzetes letartóztatásának meghosszabbítása ellen benyújtott fellebbezését.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, incredible weblog structure! How long have you ever been blogging for?
    you made blogging glance easy. The entire look of your web site is fantastic, as neatly as the content material!
    You can see similar here najlepszy sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *