”Orientul Mijlociu e pe marginea prăpastiei”. Eforturi internaționale pentru a stopa escaladarea

Peste un milion de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din nordul Fâşiei Gaza, unde Israelul continuă să-şi mobilizeze trupele, în pregătirea unei ofensive terestre împotriva Hamas. În acest timp, comunitatea internaţională îşi intensifică eforturile pentru a preveni o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu şi pentru a proteja civilii.

Determinarea Israelului de a anihila mişcarea islamistă palestiniană după atacul din 7 octombrie şi tensiunile sporite de la graniţa cu Libanul complică însă şansele de mediere pe termen scurt.

Orientul Mijlociu se află pe „marginea prăpastiei”, a avertizat duminică secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, îndemnând gruparea islamistă Hamas să elibereze imediat toţi ostaticii şi lansând un apel la acces umanitar rapid în Fâşia Gaza – relatează Agerpres.

Temerile privind o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas au crescut duminică, Teheranul avertizând cu privire la perspectiva unei ofensive terestre israeliene în Gaza. Washingtonul şi Parisul au cerut Iranului să nu extindă conflictul.

Orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fâşia Gaza ar fi o „greşeală gravă”, a afirmat preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu. Joe Biden are în vedere o vizită în Israel în zilele următoare, a informat presa americană duminică seara.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza, „o idee sortită eşecului”, a declarat el, fiind de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *