Human Rights Watch acuză Israelul

Organizația internațională pentru drepturile omului, Human Rights Watch (HRW), a formulat joi o acuzație la adresa Israelului, susținând că utilizează fosfor alb în cadrul operațiunilor sale militare din regiunea Gaza și Liban.

HRW a declarat că au examinat înregistrări video obținute marți și miercuri, care prezintă „multiple explozii în aer de fosfor alb, lansat de artilerie asupra portului din orașul Gaza și a două locații rurale de la frontiera dintre Israel și Liban.” Organizația a subliniat că a vorbit și cu martori pentru a valida aceste afirmații.

Folosirea fosforului alb în Gaza, care este una dintre cele mai dens populate zone din lume, ridică serioase preocupări cu privire la siguranța populației civile și încalcă legislația umanitară internațională care interzice folosirea acestui material și expune civilii la riscuri inutile, conform comunicatului HRW.

Lama Fakih, directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a subliniat: „Folosirea fosforului alb în zone civile aglomerate creează un risc ridicat de arsuri insuportabile și suferințe pentru întreaga viață.”

Fosforul alb se aprinde când intră în contact cu oxigenul din atmosferă, generând lumină, fum și o căldură intensă de aproximativ 815 grade Celsius, conform DPA.

HRW a făcut un apel către Israel pentru a opri utilizarea fosforului alb în zone populate, subliniind că pentru a proteja civilii, părțile implicate în conflict trebuie să facă tot posibilul pentru a minimiza suferințele acestora.

Până în prezent, autoritățile israeliene nu au emis nicio declarație oficială cu privire la aceste acuzații.

Facebook

Comentarii

168 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *